Alla Donar

Don-orden är en alumniförening på Samhällsbyggnadssektionen, som grundades den 19 oktober 1934. Dess medlemmar kallas Donar och de är även för alltid hedersmedlemmar i Samhällsbyggnadssektionen.

Don .shp

Gabriel Hirsch

Invald

2023

Vem är Don?

Under studietiden gick jag inriktningen mot fastighetsjuridik men kompletterade med samtliga GIS-kurser som gick att läsa på KTH vid den tiden. Denna kombination av kunskaper har speglat mitt arbetsliv därefter där jag ofta är en brygga mellan verksamhet och teknik inom samhällsbyggnadsprocessens alla steg. Efter examen 2005 (eller jag var väl inte helt klar med studierna när jag började jobba utan slutförde dessa parallellt under det första halvåret av arbetslivet) så började jag jobba i Vaxholms stad då de sökte en lantmätare som antingen var juridiskt kunnig eller teknisk kunnig och jag var ju både och! Efter 2,5 år i Vaxholm sökte jag mig till Sweco för att utvecklas mer åt tekniken.

På Sweco har jag jobbat med alla typer av datamängder som finns inom samhällsbyggnadsprocessen. Jag har varit konsult inom geografisk IT, automatisering, datakonvertering eller egentligen vad som helst som har med data att göra. Därefter gjorde jag 7 år som gruppchef på Sweco innan jag landade som affärsutvecklare och därefter som ansvarig för Swecos
försäljning i Europa av en programvara som används som integrationsmotor och som är en nyckel för att främja flödet av digital information inom vår bransch. Att kunna både teknik och juridik är en fantastisk kombination må jag säga.

När jag inte jobbar försöker jag cykla så mycket det går, både i ur och skur,
långt och kort, snabbt och långsamt.

Sektionsengagemang

På KTH var jag engagerad i det mesta. Qqlubbmästeriet, KVSIF och mottagningen samt att jag var högst delaktig att forma Samhällsbyggnadssektionen vid ihopslagningen av Lantmäteri och Väg- och vatten då jag var en av de ursprungliga i öhSet.

+46 76 769 37 35

gabriel.hirsch@sweco.se

Don DigiTalar’n

Olle Samuelson

Inriktningar

Väg- och vatten med inriktning projektledning, IT och digitalisering i byggande och förvaltning

Invald

2021

Vem är Don?

Jag har en bakgrund som konsult inom projektering och projektledning, bland annat på konsultföretaget Tyréns, men har också jobbat mycket med utveckling i olika former, både i företag och branschgemensamt. Jag brinner för digitalisering och hur det kan bidra till sektorns utveckling, ett intresse som har utvecklats ända sedan tiden på KTH och mitt examensarbete. Under min tid på Tyréns var jag IT-chef och fick även möjlighet att som industridoktorand disputera inom IT-användning i bygg- och fastighetssektorn. Jag jobbar idag på organisationen IQ Samhällsbyggnad brett med forsknings- och innovationsfrågor men med ett särskilt fokus på digitalisering. 2014-2019 var jag vd för organisationen BIM Alliance på del av min tid, och driver idag tillsammans med kollegor på IQ Samhällsbyggnad det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Jag är också adjungerad professor vid LTU, styrelseledamot i Södertörns högskola och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Fritiden ägnar jag gärna i fritidshuset på Gotland tillsammans med familjen, och är även en hängiven körsångare sen många år. 

+46 70 329 04 42

olle.samuelson@iqs.se

Don Collis

Heléne Hill

Inriktningar

Lantmäteri, 1987-1992, inriktning mät- och kart.

Invald

2020

Vem är Don?

Först måste sägas att jag är från Norrbotten, Piteå. Flyttade till Stockholm direkt efter gymnasiet för att plugga på KTH 1987.

Efter KTH, 1992 började jag som programmerare på Regionplane- och trafikkontoret. Efter ett par år inom landstinget så började jag på VBB VIAK 1997 (senare Sweco). Första tiden där arbetade jag som projektledare och mellan 2000-2001 arbetade jag som marknadschef och därefter gruppchef. Efter tiden på Sweco landade jag i Nacka kommun som lantmäterichef (4 år). Flyttade sedan vidare till Södertälje kommun som projekt- och exploateringschef (4 år). I Botkyrka kommun var jag 3 år mark- och exploateringschef. Drygt 7 år arbetade jag som samhällsbyggnadsdirektör i Huddinge. Från oktober 2022 så har jag inriktat mig på att arbeta med förändringsledning av organisations- och verksamhetsutveckling i Haninge kommun.

När jag inte jobbar så gillar jag att springa i skogen och åka skidor. Mina nyaste intressen på sportsidan är orientering och padel. Gillar att spela piano och sjunga i kör. Har också funderat på att skaffa katt!

070-38 99 555

helene@hillrun.se

Don Tub

Mårten Frumerie(V88)

Inriktningar

Samhällsbyggnad, infrastruktur

Invald

2019

Vem är Don?

Efter examen 92 blev det närmare sex år som konstruktör på ELU Konsult. En spännande tid med en bredd av uppdrag såsom pendeltågsstationer, badhus, raffinaderi och riksdagshus. Därefter lockade projektledning och nio år på Skanska i olika roller inom bostadsutveckling. Fortsatt projektledning inom Stockholms stad med ansvar för Slussen i olika rollen med de sista åren i en mer övergripande roll som avdelningschef för stadens alla större projekt. Byte till landsting/region som förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden ledde fram till hösten 2019 och nuvarande roll. Gift med väg och vattenbyggaren Anette.
Sektionsengagemang: KVSIF 88-92 som bla klockjunkare och övereunuck

073-914 20 10

marten.frumerie@svoa.se

Don Tekzo

Johan Dozzi(V-94)

Inriktningar

Infrastruktur, Anläggningsprojektering

Invald

2018

Vem är Don?

Jag är idag koncernchef på Tyréns, en stiftelseägd svensk samhällsbyggnadskonsult som finns i fem länder. Innan jag tog steget till Tyréns har jag varit anställd på Sweco i flera olika roller. Har gått från att till en början vara anläggningskonstruktör till att under de sista tio åren ansvara för Swecos anläggningsverksamhet.

Är engagerad i bl.a. ABE-skolans strategiska råd, strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030, styrelsen för svenska teknik och designföretagen.

Fritiden har jag alltid ägnat åt att tävla i olika bollsporter. Speciellt innebandy under många år men numera är det tennis som gäller.

Sektionsengagemang

Utbildningsutskottets ordförande på studentkåren -93, Ledamot av KTHs styrelse -93, DKD -92, Studienämndens ordförande på V-sektionen -92, KVSIF 88-92.

010-452 20 22

Johan.Dozzi@tyrens.se

Don Viridis

Anna Denell

Inriktningar

Lantmäterilinjen med inriktning fastighetsekonomi samt extrastudier vid Uppsala och Örebro Universitet (energi och klimat samt CSR).

Invald

2017

Vem är Don?

Jag har arbetat på olika fastighetsbolag sedan jag tog examen i mitten på 1990-talet och 1999 började jag på AP Fastigheter. 2008 i samband med att AP Fastigheter köpte Vasakronan, fick jag en ny roll som bolagets hållbarhetschef. Under mina år som hållbarhetschef har jag bland annat varit med och arbetat fram Sveriges första gröna hyresavtal och världens första gröna företagsobligation. Jag var även en av initiativtagarna till att Sweden Green Building Council bildades 2009. Jag har ett brinnande intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor och hur de kommer att påverka människor, företags lönsamhet och våra samhällen i framtiden. 2013 blev jag utsedd till månadens Stockholmare och 2015 Årets samhällsbyggare. Under de senaste fyra åren har jag även funnits med på listan över mäktigast i hållbarhets-Sverige. När jag inte jobbar pysslar jag gärna i min trädgård, yogar, springer eller simmar och lagar god mat tillsammans med min man och våra tre barn. Eftersom vi har en hund blir det även många promenader, oftast med någon bra podcast i lurarna.

0709-681 581

anna.denell@vasakronan.se

Don Gloria

Jenny Johansson

Inriktningar

Väg och vatten med inriktning anläggningsteknik. Jobbar idag med stora infrastrukturprojekt, väg och järnväg.

Invald

2016

Vem är Don?

Var under studietiden engagerad i spexet och mottagningen vilket var ett fantastiskt sätt att träffa nya vänner. Tiden på scen i spexet har även hjälpt mig i mitt yrkesliv med att hålla presentationer och att ställa sig och prata inför en större grupp. Jobbar sedan 2012 på ÅF Infrastructure och har innan dess jobbat på ProjectPartner och Tyréns. Brinner för infrastrukturprojekt i allmänhet och järnväg i synnerhet. På fritiden tycker jag om att resa, åka snowboard och att träffa mina vänner.

072-2140089

jenny.johansson@afconsult.com

Don Statera

Joakim Arvius

Inriktningar

Lantmäterilinjen med inriktning fastighetsekonomi. Därutöver studier vid Handelshögskolan, Filosofi på Stockholms Universitet samt ledarskap på IFL.

Invald

2016

Vem är Don?

Jag har varit på Pangea Property Partners sedan 2006 och före det arbetat på bland annat Skanska, AP Fastigheter (nuvarande Vasakronan) och HSH Nordbank. Den gemensamma nämnaren för alla roller har varit affärer och transaktioner av kommersiella fastigheter. Det vill säga allt från finansiella upplägg och kapitalresning, bolagstransaktioner och fastighetsaffärer till investeringar i byggrätter. Som rådgivare i fastighetsaffärer är det viktigt att ha stora öron och en förmåga hitta väl balanserade lösningar.

Jag balanserar mitt jobb med en stor familj och mycket utomhusaktiviteter, gärna med fiskespö i hand eller skidor på fötterna. Dessutom tycker jag om att läsa.

Sektionsengagemang

Under KTH-åren var jag bland annat med och organiserade n0llningen under ett par år, satt i styrelsen samt arbetade på Osqledaren.

070-979 84 44

joakim.arvius@pangeapartners.se

Don PreViouS

Andreas Behm Fredin

Inriktningar

Husbyggnad, Installation, Energi

Invald

2015

Vem är Don?

Jag har jobbat som konsult sedan examen 2003. Jag brinner för byggnader och då framförallt innemiljö och energianvändning. Sedan 2005 har jag arbetat i olika chefs- och ledande roller. 2009 började jag på Tyréns, där jag idag är chef för Stockholmsverksamheten.
Jag, min fru och våra tre barn spenderar gärna ledigheter i norra Skåne där vi har ett fritidshus. Jag och min fru träffades för övrigt på KTH, hon läste på Bergs… Att våga snegla på andra branscher kan alltså leda till oväntade möjligheter ????
På min fritid musicerar jag ofta och då gärna med kompisarna i bandet Overhead Compartments.

Sektionsengagemang

KVSIF, Sångledare, phöseriet, V-ordf 2002

andreas.behmfredin@tyrens.se

Don Dux

Katarina Wallin

Inriktningar

Lantmäterilinjen med inriktning fastighetsekonomi samt vid sidan av studerat beteendevetenskap, företagsekonomi och produktutveckling

Invald

2015

Vem är Don?

Ständig upptäcktsresande: Allt jag läst och lärt har jag nytta och glädje av idag då jag driver ett par konsultföretag inom branschen samt arbetar i styrelsen för andra företag i vår spännande och breda bransch. Arbetar med såväl strategi, analys och organisationsfrågor. Ibland är jag hemma och umgås med den stora familjen, lyssnar på P1, tränar min franska eller sjunger en sång.

070-518 83 98

Katarina.wallin@evidensgruppen.se

Don Länken

Rikard Espling

Inriktningar

Entreprenad inom husbyggnad och anläggning, konsultverksamhet, Installationsteknik, projektledning och administration, BIM , förändringsarbete och företagsledning

Invald

2014

Vem är Don?

Länken är sedan länge engagerad inom föreningen Samhällsbyggandslänken på KTH. Under mer än 30 år i yrket bland annat på  Skanska har jag hunnit bygga och utveckla bostäder, bygga och projektera industrier samt anläggningar t ex Höga Kusten bron. Jag har arbetat nationellt och internationellt utvecklingsarbete och även hunnit med några år som installationsentreprenör. Nu driver jag ett mindre företag inom projektledning med inriktning både mot utvecklingsprojekt och byggnadsverk.

072-701 83 01

EsplingR[at]gmail.com

Don Ton

David Johansson

Inriktningar

Väg och vatten med inriktning mot bärande konstruktioner. Mot slutet av utbildningen mixade jag upp med kurser inom ekonomi och organisation, där jag även skrev mitt examensarbete.

Invald

2014

Vem är Don?

Efter examen arbetade jag i 7 år med projektledningen inom bygg och telekom. Sedan 2005 är jag verksam i fastighetsbranschen. Jag var 13 år på Humlegården Fastigheter där jag jobbade med stora projekt, transaktioner (köp och sälj av fastigheter) och som fastighetschef med ansvar för den kommersiella förvaltningen. Därefter jobbade jag 5 år på Fastighets AB Balder som regionchef och ansvarig för stads- och fastighetsutveckling i östra Sverige. Sedan 2023 är jag COO och vice VD på Aros Bostadsutveckling, som bygger bostäder i Stockholmsområdet.

Under studietiden engagerade jag mig i det mesta på sektionen, bland annat som sångledare och sektionsordförande. Jag var även med och startade ett coverband som faktiskt lever än idag.

Sektionsengagemang

Sångledare och Ordförande

070-678 05 49

david.johansson@arosbostad.se

Don SpEks

Jan Kjellson (K-80)

Inriktningar

Entreprenör, främst inom mark- och anläggning.

Invald

2013

Vem är Don?

Började karriären som husbyggare på Skanska. Sedan hos Nils Wretlind AB (numera Arcona) med CM och fastighetsfrågor. Efter 10 år bytte jag till mark- och anläggningssektorn, först som arbetschef, sedan som VD för AB Frijo. Gick 2014 till Peab som VD för Peab Drift & Underhåll AB. Från 2018 HR-chef för Peab Anläggning Norden. Har under åren varit mycket engagerad i bransch- och arbetsgivarfrågor, bland annat genom styrelsearbete i Sveriges Byggindustrier och Stockholms Byggmästareförening.

Sektionsengagemang

Spexare sedan 1976, först på KTH och numera på Stockholms Byggnadsförening, och har inga planer på att sluta ännu.

070-745 00 13

jan.kjellson@outlook.com

Don Quilá

Ann-Sophie Forsberg

Inriktningar

Väg och vatten med inriktning på husbyggnad och installationsteknik.

Invald

2013

Vem är Don?

Under min KTH-tid valde jag att engagera mig inom olika saker, såsom att vara Ordförande, medlem i studienämnden, Phöseriet, Redaktör för tidningen Vägledaren och arrangemangen i Exresan. Jag valde även att läsa ett år som utbytesstudent inom ERASMUS till Graz, Österrike – något jag starkt rekommenderar. Efter examen började jag som trainee på NCC och tyckte att chansen att prova olika delar av ett stort bolag var en perfekt start för mig. Jag har ägnat mig åt bostadsutveckling nästan hela tiden efter traineeperioden, både på små, mellan och nu lite större bolag. Idag ansvarar jag för bostadsutvecklingsverksamheten i Stor-Stockholm på Nordr. Det betyder för oss hela kedjan från idé via detaljplaner, projektering, produktion till inflyttning och försäljning. Jag bor i egenbyggd villa i Täby med min man, två döttrar och en katt. Jag ägnar min fritid åt familjen, trädgård och såklart att importera tequila ????

0707-975401

ann-sophie.forsberg@nordr.se

Don KåK

Astrid Evang

Inriktningar

Byggprojektledning, projekteringsledning, stadsplanering

Invald

2013

Vem är Don?

Västgötte från Mariestad som flyttade till Stockholm när jag började plugga på KTH, Väg & Vatten, 1984.
Kassör i V-styrelsen 1986 och mångårig medlem i Klubbmästeriet.
Började min yrkesverksamma bana på Tyréns 1991 och har sedan jobbat på konsult- och beställarsidan i stora och små konsultföretag. Bygg- och projektledning med inriktning projekteringsledning i stora stadsutvecklingsprojekt har varit min ”nisch” sedan 1996. Jag har haft långvariga uppdrag i projekt som Hammarby Sjöstad, Stora Ursvik, Slussen och Hagastaden.
2007 startade jag eget företag och är nu VD i Projektlots – ett projektledningsföretag där jag är delägare, tillsammans med 19 andra företagare.

070-364 33 44

Astrid.e@projektlots.com

Don Nod

Johan Onno

Inriktningar

Projektledning, Processledning, Verksamhets- och Affärsutveckling, Kompetensutveckling

Invald

2012

Vem är Don?

Är från och med juni 2017 VD för Mur & Putsföretagen. Innan detta var jag i sex år vd för BFAB, Bygg- och Fastighetssektorns fortbildningsinstitut AB och samtidigt utvecklingschef i BFABs moderbolag STF Ingenjörsutbildning AB. Har tidigare arbetat som VD för SVR Samhällsbyggarna i fem år, konsult på Tyréns i tre år, omvärldsbevakare på JM AB och affärsområdeschef på Alleato under en kort period (smarta hem 2001, 2002), omvärldsbevakare för Sveriges Tekniska Attachéer i Los Angeles i två år med ansvar att bevaka bygg- och energiutvecklingen i Nordamerika, projektledare på AO Värme Stockholm Energi (nuvarande Fortum) där jag hjälpte till att förse Södermalmsborna med fjärrvärme och fjärrkyla. Brinner för kommunikation och nätverksbyggande!

Sektionsengagemang

sekreterare – 95, Ordförande – 96

070-4668104

johan.onno@murochputsforetagen.org

Don Diu

Camilla Löfgren

Inriktningar

Väg- och vatten med inriktningen Bygg- Installationsteknik. Projekt- och Processledning, Affärs- och Verksamhetsutveckling

Invald

2012

Vem är Don?

Efter min examen 1997 har jag haft olika uppdrag såsom, miljöutvecklare, entreprenadingenjör, platschef och affärschef inom olika byggbolag.

Var även en sväng till Fortum Värme där jag jobbade med produkt och tjänsteutveckling.

2012 till och med 2021 jobbade jag på Humlegården Fastigheter där jag var ansvarig för pågående bygg och installationsprojekt i deras befintliga fastighetsbestånd.

Idag är jag affärsutvecklare på ett Bostadsutvecklingsföretag som heter Patriam AB.  Jag har alltid varit intresserad av att arkitektur och byggnation och min resa sedan examen har återspeglats av detta intresse. Älskar att utveckla människor och verksamheter och lever med devisen att man aldrig är fullärd.

På min fritid blir det mycket läsande, idrott, vara med familjen och spex med ett glatt gäng inom Stockholms Byggnadsförening.

Sektionsengagemang

KVSIF (spexare & sångledare), Ordförande för Exresan 1997

070-361 51 71

camilla.lofgren@bahnhof.se

Don KI

Peter Wågström

Inriktningar

Bygg och fastighetsutveckling, fastighetsekonomi, fastighetsförvaltning, företagsledning, styrelsearbete

Invald

2012

Vem är Don?

Styrelseproffs, investerare och entreprenör. Född 1964, civ.ing.

Tidigare erfarenheter: Bland annat Vd och koncernchef i NCC AB 2011-2017, chef NCC Housing 2009–2010, chef NCC Property Development 2007–2008, Sverigechef NCC Property Development 2004–2006, olika chefsbefattningar inom Drott (sedermera Fabege) 1998–2004, olika befattningar inom Skanskas fastighetsverksamhet 1991–1998.

070-5273131

peter@wagstrom.se

Don Idéfix

Britta Blaxhult

Inriktningar

Samhällsplanering, Fastighetsbildning med Mark- och Vatten inriktning.

Invald

2012

Vem är Don?

VD för Selvaag Bostad AB sedan oktober 2019 där jag startat upp den svenska verksamheten för Selvaag Bolig. Har dessförinnan arbetat 20 år med affärsutveckling såväl för bostäder som kommersiella fastigheter på NCC, Veidekke och Einar Mattsson. Under hela 90-talet arbetade jag på Stockholms stad med projektledning, förvaltning och värdering. Genom åren har jag hunnit skaffat mig en bred erfarenhet av såväl uppgifter som organisationer och ett stort kontaktnät i branschen. Ring gärna om du vill bolla tankar inför olika framtida val.

Sektionsengagemang

Förvaltningsutskottet

070-2368970

brbl@selvaagbostad.se

Don City

Anette Scheibe Lorentzi(L-87)

Inriktningar

Stadsplanering, Trafikplanering, Mark- och fastighetsjuridik

Invald

2011

Vem är Don?

Lång erfarenhet med olika befattningar inom Stockholm stad. Som VD för Stiftelsen Electrum och Kista Science City driver jag utvecklingsfrågor i Kista. Sitter för nuvarande som stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad

Sektionsengagemang

Klubbmästeriet 1988

anette.scheibe[at]kista.com

Don Rum

Johan Zachrisson(V-91)

Inriktningar

Stadsplanering, Fastighetsekonomi, Byggprojektledning, Fastighet och Finans, Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Invald

2011

Vem är Don?

Affärsutvecklingschef på Fabege. Dessförinnan Cushman & Wakefield, Sweco, Humlegården, egen konsultverksamhet. Har jobbat med affärer, projekt och uthyrning i 25 år. Tog examen 1996 från Väg och vatten.

Efter mitt ordförandeår besökte jag Don Nilax på British Virgin Islands. Med mig därifrån hade jag en karaff med rom, och uppdraget att instifta Don Nilax Search for Excellence. Sedan 1995 ges denna utmärkelse till en teknolog i fjärde årskursen som gjort extraordinära insatser för sektionen. Kul! Jag är tacksam för alla roliga stunder jag haft med sektionen, och ser fram emot många fler. Vi ses!

Sektionsengagemang

sångledare93, ordf94, dkd95, kvsif, pq

076-720 34 19

johan.zachrisson[at]fabege.se

Don Skred

Stefan Larsson

Inriktningar

Hus och Anläggning

Invald

2007

Vem är Don?

Jag har jobbat i branschen sedan slutet av 1980-talet och provat på att vara entreprenör konsult och sedan forskare. Sedan 2010 är jag professor i geoteknologi på KTH och råddar avdelningen för jord- och bergmekanik på institutionen för Byggvetenskap. Mina forskarintressen är relaterade till jordförstärkningsmetoder, risk- och säkerhetsfilosofi och på senare tid bergmekanik och bergteknik. Jag har också ett särdeles stort intresse för undervisning och att få följa studenterna i deras utveckling på KTH men också därefter i deras utveckling i branschen.

Don Lax

Agneta Jacobsson(L-75)

Inriktningar

Fastighetsekonomi, fastighetstransaktioner, konsultverksamhet, ledarskap, organisations- och styrelsearbete i Sverige och Internationellt,

Invald

2007

Vem är Don?

Founding Partner, Outpoint AB. Konsult med ledarerfarenhet bl a som VD hos global fastighetsrådgivare. Styrelseledamot i flera fastighetsbolag och IT-bolag. Varit med och startat upp Sweden Green Building Council. Medlem och f d ordförande i RICS (FRICS). Engagerad i att bygga företag och företagskultur. Som ledare vill jag se alla medarbetare växa och utvecklas och som person vill jag gärna möta människor med olika ålder, bakgrund och erfarenhet.

agneta.jacobsson@outpoint.se

Don Svala

Lisa Langseth

Inriktningar

Huskonstruktion, Byggprojektledning

Invald

2005

Vem är Don?

Jag har jobbat som entreprenör, materialtillverkare, konsult och myndighetsföreträdare. I dag är jag VD för Svensk Betong – branschorganisation för betongföretag. Kommunikation, lobbying och ledarskapsfrågor fyller idag min vardag.

Sektionsengagemang

Klubbmästare 1986, Ordförande 1987, Festchef i Quarnevalen 1987

0702-97 02 19

Don Papiermaché

Magnus Meyer(V-87, Tekn. Lic. 94)

Inriktningar

Stadsplanering, Fastighetsekonomi, Byggprojektledning, Fastighet och Finans, Fastighetsutveckling och Företagsledning

Invald

2005

Vem är Don?

Efter en brokig karriär som organisationskonsult, Teknisk Attaché i Los Angeles, på fastighetsbolag och finansbolag och VD-uppdrag på Tengbom och WSP – arbetar jag sedan 2022 med styrelseuppdrag och egna investeringar. Tekn. Lic. i Byggandets Ekonomi och Organisation 1994.

Sektionsengagemang

Ordförande 1990, ACCESS 1990, Phösare 1988 och 1989

070-3985444

magnus.meyer@ashton.se

Don Croquet

Ulf Sandgren (L-67)

Inriktningar

Geodesi och Geoinformatik

Invald

2003

Vem är Don?

Närmar mig pensionen efter 40 års yrkesverksamhet. Min arbetsgivare har huvudsakligen varit Lantmäteriet där jag haft ett flertal olika tjänster. F n arbetar jag på generaldirektörens stab med verksamhetsutveckling och internationella relationer. Nyligen avslutade jag ett arbete som projektledare för geodataprojektet, som varit ett brett upplagt arbete med att implementera EU-direktivet Inspire och skapa effektivare hantering av geodata i samhället. Tidigare har jag också arbetat 4 år på Länsstyrelsen i Dalarna, 3 år som chef för Utvecklingsrådet för landskapsinformation samt 3 år inom regeringskansliet.

Sektionsengagemang

Internationell funktionär

ulfsandgren@telia.com

Don GIS

Jan Zakariasson (L-82)

Inriktningar

Geodesi och Geoinformatik

Invald

2003

Vem är Don?

Jan Zakariasson är teknisk lantmätare utbildad vid KTH. Jan har de senaste tjugo åren verkat som konsultchef i olika linjechefsroller. Jans specialområden är företagsledning, förändringsledning, organisationsutveckling, verksamhetsutveckling, affärsutveckling, projektledning. Jan är idag VD inom Agima Management. Tidigare har Jan arbetat inom VBB, Siemens, Intergraph, Sweco (där Jan grundade Sweco Position) och Swedesurvey.

073-412 63 22

jan.zakariasson[at]agima.se

Don Tax

Bertil Hall

Invald

2003

Don Va’ du vill

Staffan Grundmark(V-80)

Inriktningar

Stadsplanering, Byggprojektledning

Invald

2003

Vem är Don?

Under nästan hela min yrkesverksamma tid har jag arbetat med byggande och projektutveckling av bostäder. De senaste femton åren på Besqab, dessförinnan tio år på JM. Jag bor i Täby tillsamman med min familj – fru, 3 barn och 2 hundar. Sommartid är vi gärna i vårt sommarhus på Gotland eller ombord på segelbåt i Stockholms skärgård. Jag spelar fortfarande spex, sedan 25 år tillbaka på Stockholms Byggnadsförening.

Sektionsengagemang

KVSIF 6 år, Klockjunkare och Sektionens sångledare

070-8628803

staffan.grundmark@icloud.com

Don Invest

Mats Wäppling

Invald

2003

Don Sauvignon

Gunilla Högbom(L-78)

Inriktningar

Stadsplanering, Fastighetsekonomi, Styrning och Ledning, Fastighet och Finans, Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Invald

2003

Vem är Don?

Jag är verksam i fastighetsbranschen sedan 1982 varav de senaste ca 20 åren på ledande befattningar i fastighetssektorn. Arbetsgivare har bl a varit Fastighetsrenting AB (Direktör), Newsec AB (Konsult), Fastighets AB Förvaltaren (AO Chef Bostäder), Systembolaget AB (Fastighetsdirektör) Locum AB (VD) samt AFA Fastigheter (Chef Projekt). Jag har också bedrivit egen konsultverksamhet. Sedan 2017 är jag VD på Fastighets AB Virtuosen. Jag har haft och har ett antal styrelseuppdrag, för närvarande Hemfosa Fastigheter AB (noterat fastighetsbolag) samt Sydholmarna Kapitalförvaltning AB.

hogbom.gunilla[at]gmail.com eller gunilla.hogbom@virtuosen.se

Don Fasad

Urban Edenström

Invald

2003

Don Ruter

Åsa Hedenberg(L-81)

Inriktningar

Fastighetsekonomi, Fastighetsförvaltning, Projektutveckling, Fastighet och Finans, Fastighetsutveckling, Stadsplanering.

Invald

2003

Vem är Don?

Jag tycker att det är roligt att styra och utveckla bolag för att skapa värde för ägare, kunder och medarbetare. Inte bara ekonomisk värde, utan riktig samhällsnytta också. Det är en konst att göra skillnad. Jag är vd på Specialfastigheter i Sverige AB, ett bolag som specialiserat sig på att äga och förvalta fastigheter till verksamheter med höga säkerhetskrav. Kunderna är kriminalvården, Sis institutioner, säpo, polisen, domstolsverket, försvarsmakten m.fl. Har jobbat med många olika typer av fastigheter på olika typer av bolag. Som vd för Huge Fastigheter samt Uppsalahem. Har även varit Regionchef Stockholm kommersiellt innerstad hos AP Fastigheter, chef utvecklingsfastigheter SEB Fastighetsförvalting, fastighetschef Hiby, marknadsområdeschef Skanska Fastigheter. Sitter i Bonavas styrelse och har varit aktiv i olika styrelser tidigare. Barnen är nu stora och det finns mer tid till Yoga och golf. Bor i Sollentuna men semestern tillbringas helst på Mallorca.

Sektionsengagemang

LAVA, ledamot

070-6286201

asa.hedenberg@gmail.com

Don Indx

Christina Gustafsson(L-72)

Inriktningar

Fastighetsekonomi, Fastighet och Finans

Invald

2003

Vem är Don?

Började att forska på KTH och tog Tekn. Licenciatexamen 1986. Har arbetat på Vägverket, Värderingshuset (numera DTZ), Fastighetsägarna Sverige, Svenskt Fastighetsindex och numera på IPD Norden. Undervisar några timmar per år på KTH.

08-400 252 37

Don Kan Can Can

Lena Boman

Invald

2001

Don Béton

Lars Benton(V-80)

Inriktningar

Byggprojektledning

Invald

2001

Vem är Don?

Jag träffade min fru, Annika, på KTH 1985. Vi har fyra barn så det är fullt upp även utanför arbetslivet.

Jag började min karriär efter KTH som entreprenör och har fortsatt som det. Jag är sedan 2001 VD på Byggnadsfirman Viktor Hanson AB ett Stockholmsbaserat entreprenadbolag som idag utvecklar bostäder för försäljning som vår huvudverksamhet.

Sektionsengagemang

KVSIF 4-5 år, kassaeunuck, klockjunkare

070-513 20 25

lars.benton[at]viktor-hanson.se

Don Donson

Ola Månsson (V-78)

Inriktningar

Husbyggnad och Installationer

Invald

1999

Vem är Don?

Är idag VD för Installatörsföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisation för installationsentreprenörer i Sveriges. Före det har jag jobbat 18 år i Skanska alltifrån planeringsingenjör till VD för Skanska Teknik, därefter två år som VD och Koncernchef för HifabGruppen, därefter åtta år som installatör som regionchef för Stockholm och norra Sverige på NVS Installation, idag Assemblin. Sedan tillbaka till byggbranschen och VD under drygt 6 år för Sveriges Byggindustrier, idag Byggföretagen, bransch och arbetsgivarorganisation för byggbolag.  Jag har varit Don sedan -99. Under mitt yrkesliv har jag varit aktiv i Samhällsbyggnadslänken på KTH o bl a 7 år som ordförande. Jag spenderar mestadels av min fritid på vår gård som ligger utanför Uppsala och ägnar fritiden åt  jakt, skidåkning och tennis! Kan inte sticka under stol med att jag har ett stort intresse för gitarrmusik och fuskar lite själv också.

Sektionsengagemang

Klubbmästare – 80, Ordförande -81- KVSIF -78-83

ola.mansson@installatorsforetagen.se

Don Spice

Liza Rudolfsson

Inriktningar

Byggproduktion – entreprenad, projektledning, kontorsinredning. Managementkonsult – tillväxt, ledarskap, innovation

Invald

1999

Vem är Don?

Gift med Anders, tre barn.
Jobbat på SIAB och på Åke Larson Byggare i Sverige och i USA.
Är företagskonsult sedan 90-talet, skriver böcker och har styrelseuppdrag.
Kreativ, lättretad och energisk. Fick namnet Spice ”…för att du enligt uppgift aldrig gör som någon säger”.

070-943 40 50

liza@makeprogress.se

Don ξ

Ruben Aronsson

Inriktningar

Huskonstruktion, Anläggningsprojektering, Byggprojektledning

Invald

1997

Vem är Don?

De första 25 åren efter examen K81 arbetade jag inom teknikkonsultbranschen med alla möjliga arbetsuppgifter – från pinnpojk till vd. Därefter var jag vd för SBUF Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond i 13 år. SBUF finansierar branschgemensam forskning och utveckling åt bygg- och installationsföretagen. Roligt och intressant att få arbeta med att utveckla byggbranschen inom teknik och process. Numera  sköter jag Stockholms Byggnadsförening. Vi sprider ”kunskap och sällskap” inom byggsektorn i Stockholm. Det finaste och roligaste jobbet man kan ha!

Sektionsengagemang

Studievägledare 1980-82

070-2629108

ruben@sthbyggnadsforening.se

Don Swing

Inger Olsson

Inriktningar

Projektledning

Invald

1997

Vem är Don?

Don Swing är en person med mycket på gång och hon älskar att åka skidor i alperna. Inger Olsson har under sin karriär haft många olika roller inom Skanska. Sedan 2013 är hon affärsutvecklare för Skanska Hyresbostäder med ansvar att skapa, genomföra och sälja bostadsprojekt. Mellan åren 2012 och 2015 var hon också delaktig i projektet att utveckla marken Täby Galoppbana till en ny stadsdel. Uppdraget bestod i att leda arbetet med att utveckla och skapa en attraktiv stadsdel och att skapa finansiella värden. Från sina tidigare år inom Skanska har hon också internationella erfarenheter.

inger.olsson@skanska.se

Don PRima

Marianne Möller

Invald

1995

Don Peking

Per Westlund(V-64)

Inriktningar

Företagsledning, Miljö och Energi, Fastighetsekonomi, Byggprojektledning

Invald

1995

Vem är Don?

Don Peking är valt som don-namn därför att jag kommer från Norrköping även kallat Peking och att jag är ekonom och ingenjör.

Jag har arbetat med såväl husbyggnad som anläggning med tyngdpunkt under senare år på företagsledning, ekonomi, miljö och omvärldsfrågor, med allt större del av tiden i ett internationellt perspektiv.

På KTH gick jag på Väg-och Vatten 1964-1968 och tog en Civilekonom-examen på Handelshögskolan i Stockholm 1970-1972

1968-2001 arbetade jag inom Skanskakoncernen vilket är den enda anställning jag haft med roller från arbetsledare och platschef till sverigechef och vice VD i koncernledningen. Som vice VD i Skanskakoncernen hade jag under många år i koncernledningen ansvar för miljö, teknik, affärsutveckling och kommunikation.

Sedan 2001 har jag med anknytning till byggande haft diverse styrelseuppdrag, bla ordförande i JM AB, ledamot i Tyrens, Parsons Brinckerhoff i New York(numera en del av WSP) , Svensk Grundläggning och drivit eget projektledningsföretag tillsammans med några andra delägare.

Mer konkret har jag arbetat med det mesta inom byggsektorn: Grundläggningen av Nordeas kontor på Hamngatan i Stockholm, Miljonprogramsområdet Navestad i Norrköping, Byggande av hamnen i Jeddah vid Röda havet, motorväg E6 söder om Kungsbacka, Lilla Bommen i Göteborg, Öresundsbron, krishantering i samband med Hallandsåsen och mycket annat,

Branschengagemang under åren har varit bl.a. ledamot i KTH-Byggenskap, ordförande i Sveriges Byggindustrier, ordförande i byggbranschens forskningsfinansiär SBUF, ordförande i SVR-Samhällsbyggarna.

Utanför byggsektorn har jag arbetat ideellt som styrelseledamot i Svenska Ostindiska Companiet med Ostindiefararen Götheborg och bidragit till att resan till Kina blev av. (SOIC AB är samma bolag som Niklas Sahlgren och William Chalmers var engagerade i på 1700-talet.) Seglat med Götheborg som matros i Östersjön, Nordsjön och i Kina.

Sedan 1993 är jag invald i IVA där jag aktivt drivit flera projekt som strävar efter ett mer klimateffektivt byggande i Sverige, en mer energieffektiv bebyggelse och ett strategiskt perspektiv på klimatomställningen i hela vårt samhälle.

Nu är jag ordförande i Svenska OK-jolleförbundet och sitter i styrelsen för H2O-stiftelsen som lär barn i invandrartäta områden i Stockholm att simma samt är styrelseledamot och stipendieansvarig i Östgöta Gille i Stockholm.

Intressen: Familj (hustru Carina och tre söner och tolv barnbarn), segling (tävlingsseglar i OK-Jolle där jag vunnit SM i unga år och har en bronsplacering på ett VM samt fått utmärkelsen bästa idrottsprestation i Norrköping 1968), skidåkning (18 Vasalopp, fjällturer och toppturer med stighudar)

070-5787856

per.westlund44@gmail.com

Don Rauk

Mårten Lindström (V-70)

Inriktningar

Mark- och vattenteknik, Anläggningsprojektering

Invald

1993

Vem är Don?

Lång erfarenhet från konsultverksamhet i och utanför Sverige, genom WSP, Sweco och Golder. Ansvarig för teknik och utveckling inom NCC. Nuvarande engagemang: Egen konsult i More10 AB sen 2007, styrelseuppdrag i bland annat Tyréns, Prolog Bygglogistik, Ecoloop, Nyhagen Vatten och Avlopp. Tidigare Pontifex Maximus i Don-orden.

070-523 38 51

marten.lindstrom[at]more10ab.se

Don Kanon

Svante Torell(v-71)

Inriktningar

Stadsplanering, Fastighetsekonomi, Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Invald

1993

Vem är Don?

Efter teknis arbetade jag två år i Algeriet på ett damm- och bevattningsprojekt (BPA). Sedan började jag på JM där jag var i 13 år i olika roller: Projekteringsledare, projektledare och marknadschef. Därefter blev det Vasakronan. Där var jag i 17 år, bl a som marknadsområdeschef, regionchef och marknadsdirektör. Nu driver jag en egen konsultverksamhet i Torell & Partner AB. Jag har ett par styrelseuppdrag.

Andra engagemang: På teknis bl. a ordförande, klubbmästare, sångledare och med i spexet. I övrigt t ex Stockholms Byggnadsförening (bl. a med i över 30 spex), Fria Byggakademien och Bofrämjandet. Tidigare Pontifex Maximus i Don-orden

Sektionsengagemang: Sångledare 1972, Klubbmästare 1973, Ordförande 1974, DKD 1974, KVSIF 1972-1977, ÖE 1975

+4670 582 23 20

svante[at]torellab.se

Don Dirre

Bert Lilja (V-60)

Inriktningar

Huskonstruktion, Byggprojektledning

Invald

1991

Vem är Don?

Regionchef och Teknisk direktör i Skanska, VD i Sveriges Byggindustrier, Ålderman i Fria Byggakademien och pensionär

0708-200441

bert.lilja[at]telia.com

Don ρgh

Sven-Erik Rehnman

Invald

1989

Don Era

Torsten Eriksson(V-59)

Inriktningar

Byggprojektledning, Fastighet och Finans

Invald

1989

Vem är Don?

Byggentreprenör. VD 1981-1993 Stråbruken, JCC och NCC. Från o m 1994 styrelseordförande J&W, Sveriges Byggindustrier, John Mattson Fastighets AB, Gotska Fastighets AB. Styrelseledamot Ernstömgruppen.

Sektionsengagemang

Studierådets ordf på kåren 1961-62

070-8674727

Don Boy

Bo-Göran Hellers

Invald

1987

Don Raj

John Dahlfors(V-56)

Inriktningar

Byggprojektledning

Invald

1986

Vem är Don?

Min ursprungliga tanke var att jag skulle utbilda mig för att senare bygga kraftverk. Utvecklingen blir inte alltid som man tänkt sig. Började efter avslutad examen att under 1 år medverka i byggandet av Sergels torg i Stockholm. Kom sedan till Gränges och arbetade i olika befattningar för att sedan bli VD för stålbyggnadsföretaget Gränges Hedlund som vid denna tidpunkt var Sveriges största stålbyggnadsföretag och som dessutom hade ett stort rörverk. 1974 blev jag VD för Grängas Aluminium. Vi köpte bl.a. SAPA och blev det enda företaget som blev kvar när Gränges demonterades och enheterna sefterhand såldes ut. Blev sedan 1978 VD för Boliden och kvarstannade där i 10 år innan Trelleborg övertog bolaget. Har sedan dess varit styrelseproffs för olika industriföretag i Sverige. Resan i livet blev icke som jag från början tänkt men den har varit helt fantastisk.

Sektionsengagemang

vice ordf.

john.dahlfors[at]telia.com

Don Paulus

Lars Romare(V-51)

Inriktningar

Huskonstruktion, Byggprojektledning

Invald

1981

Vem är Don?

Började som husbyggnadskonstruktör hos Tyréns. Sex år med bl a butiks- och bostadskvarter, simhall, höghus vid Hötorget i Sthlm. Därefter över till entreprenadverksamhet i fyra år hos AB Vägförbättringar. Arbetschef för bl a väg- och ledningsbyggnader i stockholmstrakten. Sedan åter till Tyréns för projektledning med bl a omdaning av Södra Klara i Sthlm, t ex Provisoriska riksdagshuset vid Sergels torg. Blev 1974 vd för Tyréns, vilket jag förblev i sjutton år. Startade därefter egen konsulterande verksamhet med bl a projektledningsuppdrag åt Stockholm Vatten AB med inriktning på vattenmiljön i Östersjön. Har haft en del förtroendeuppdrag vid sidan om ovanstående: Styrelseordförande i Svenska Konsultföreningen, Cement- och Betonginstitutet och Stockholms Byggnadsförening

Sektionsengagemang

Ordförande V 1954

lars.romare[at]tele2.se

Don Joker

Sven-Olof Palm(V-53)

Inriktningar

Byggentreprenör

Invald

1981

Vem är Don?

Sentab utomlands – Egypten o. Persien, Svenska Väg- JCC – NCC , arbetschef , överingenjör, Teknator /eget/ konsultverksamhet, skiljemannauppdrag  etc.

teknator.palm[at]telia.com

Donar som inte längre finns med oss

Don Heimdal

Bernt Johansson

Invald

1987

Don Skåne

Jan Brandborn (V-60)

Inriktningar

Stadsplanering, Trafikplanering, Anläggningsprojektering, Byggprojektledning

Invald

1986

Levnadsår

30 juni 1938 - 11 juni 2023

Vem är Don?

Jag har under hela min yrkesverksamma tid arbetat inom kommunikationssektorn och främst då med landtransporter. Bland tjänster som jag har haft kan nämnas generaldirektör för Trafiksäkerhetsverkat, Banverket och Vägverket. Jag har också deltagit i ett stort antal statliga utredningar, senast som särskild utredare inom järnvägssektorn. Jag har varit reservofficer och slutade som överstelöjtnant vid Väg-och vattenbyggnadskåren.

Don Viking

Per-Axel Bergman(V-60)

Inriktningar

Stadsplanering, Byggprojektledning, Fastighet och Finans

Invald

1983

Levnadsår

n/a - 11 februari 2023

Vem är Don?

OPAL ( Old Person Active Living ) med ett förflutet som Stadsbyggmästare i Stockholm samt Projektledare för Globen som beställare. Därefter Förvaltningschef och VD i Stockholms Stad och närstående bolag. Avslutade min yrkesverksamma period som Projektchef för Hammarby Sjöstad. Idag glad hockeyfarsa till tonåriga tvillinggrabbar samt med några kvarstående styrelseuppdrag.

Sektionsengagemang

Ordförande V -63

Don Drysse

Bo Dryselius

Inriktningar

Don Drysse var tidigare anställd hos Vägverket, med projekterings- IT- samt trafiksäkerhetsinriktning. Många internationella uppdrag.

Invald

1973

Levnadsår

1931-06-15 – 2017-11-04

Vem är Don?

Drysse var överingenjör, och deltog tidigt i införandet av fotogrammetri- och IT-baserad projektering. Under sin skoltid var Drysse Kårklubbmästare, samt med i KVSIF. Han var även med och startade Promenadorquestern.

Don Butter

Gösta Lindhagen

Inriktningar

Don Butter är trafikexpert! Har jobbat på Vägverket, och senare som professor på bland annat LTH (trafikteknik) mellan 1971-1993.

Invald

1967

Vem är Don?

Butter är inte så butter, utan ganska spexig; han varit engagerad i KVSIF, och gillar annars scouting och skogsbruk.